Sunday, 27 September 2015

Project Bag Pack Korea Part 6


DAY 4

aku rindu korea!!!! ok sambung. bangun pagi kami kena cepat sebb da tempah tiket nak p gapyeong aka nami island sana. naik itx. sekali upenya aku salah tgk jam. jam korea kul6 . tapi aku nampk sebagai 7. aku pun mengerah tenaga semua orang suh cepat. cepat semuaa cepat kita da lambat. sekali? da kuar dari guesthouse artikah cakp kak sekarang baru pukul 7.10 pagi kak. wat??????? wat???? napa artikah xbagitau akk awal2? poyo la aku tanya. dia cakp saya da cakp kak. well aku ni sengal. aku dgr yang belakang jer. depan aku mmg selalu xdgr hahaha. adoi adoi. tapi nak buat cam mana dak. da keluar pon. kami pon terus ler naik subway dan g ke dongdaemun shopping complex(line 4 biru muda). meh aku hadiah kan map dongdaemun kat korang. biasanya orang akan pening kawasan ni. sebb aku pun pening. beso ngat. lepas 2 kedai dia ada jam2 pukul bape bukak. macm shoping complex ni aku tgk kul8 macam blum bukk. tapi orang kata bahagian wholesaler dia dari malam2 buta da bukak. y 2 korang kena study balik. muahahha
xtau napa xley masuk. nnti aku try tangkp gambo map balik. ok dapt
tada nmpk x?? yang ank panah 2 actually tempat makan ikan bakor. kire seafood orang islam ley makan la. 


refer sni ok http://www.visitseoul.net/en/shopping/shopping-districts/dongdaemun.jhtml


 kedai pon xbukak hoi. tapi aku ada la jalan2 sikit. ada kedai 2 3 da bukak. aku nak beli apa ke tok bos aku. bow? boo?bon? tie reben 2. tapi aku macam eh xpe la. nnti. sekali xbeli beli. muahaha. pukul 8.10 kami bertolak la pg ke cheongnani station(line 1 biru pekat).
 Dari Myeongdong subway àDongdaemun(LINE 1))à Cheongnyangni (ITX/Gyeongchun line) àke Gapyeong EXIT 3 (1JAM 28MINIT)

patot bertolak 8.45. sekali 8.45pagi kami ngah ngangaa xjumpa mana nak claim tiket hoi!!! kejadah ngat. upe upenya kena naik tingkat2 untuk redeem tiket. apa kehalnya lak nak kena naik ats bagai padahal da jumpa rail. hahah. ok pg pg kami da terlambt. terpaksa amek tiket 9.17pagi.yang booking 2 kena tolak 15%. nasib la arge tiket 3500won ja. muahah
kedai totoppp

hai semua


dapat free seat. nasib bek ada tiket lagi. kalau tempah awal akan ada no seat,

palace apa ntah ni

mesin hebat di belakang

penat nunggu
sampai ke di gapyeong pukul 9.55am. lepas 2 naik shuttle bus untuk ke NAMI ISLAND. so shuttle bus ni ada masa masanya. better naik bus kalau nak g 2 tempat. kami nak p nami island dan petite franch, tiket fee: 6000 won. boleh naik bape bnyk kali.




actually kat kawasan ni jugak ada macam kereta atas rail 2. yang kena kayuh ke apa ntah. dalma running man ada. aku berminat untuk g. huwwaaa. next time ili next time. so sampai la kami ke naami island. di nami island ada ZIP. ada bungee jumping. tgk dari jauh jer la. macam best tapi xberani haha FEE NAMI ISLAND: 8000 WON. pukul 10.30 sampai ke nami island dan naik feri

bungee jumping
menakutkan. 
nami island . nak amek pasport sementara. flag dia lebih kurang malaysia punya. myb sebb malaysia y menaikkan nami island?





gaya artis
dalam feri ke nami island
semangt malaysia masih ada. walau di korea!
dijemput oleh rumah ini
kami bergambar di pokok2 yang sangt cantik ini.

tomeyx kite haha
wani jgn kacau aku. p p p sanaa

ok cantik gambr ni. 

awak nampk x kita?















'



piezx yo

lepas 2 kami p tgk ostrich, naik jambatan ada bnyk bunga teratai. tgk tempat first kiss winta sonata.  
aku syak nami island ni adalah pulau recycle aku syak. btol2 tin2 bnykkkk dibuat hiasan. sangt cantik


jambatan ada teratai layu di tasik madu. 
Burung kasawari ni besssoooooo upenya

tempat winter sonata kiss kiss
jangan cium! xkawin lagikan?




penkek seafood, penkek kimchi dan lunchbox goncang

poskad utk awak2 awak dari nami island korea. setem 1000won. pejbt pos ada di sana. 

jumlah makan 34500 won

artikah yang bersemangat!
dekat library dia ada tempat solat. n cantik woo tempat solat dia.
ni library nya... sangt cantik okeh!
kul2.30 pm keluar dari nami island. tapi malanglah bagi kami kerana lambt nau bus datang.. kul3.25pm baru sampai. jadi anak2 semua pastikan anda tgk jadual bus bile datang ke nami island ni ok. ok lah da kul 12 am. sambungn ke petite franch di kemudian hari yang xtau bile. hiiii



Project Bag Pack Korea Part 5

dari palace kami berjalan terus ke kawasan REPLIKA KING SEJONG. ada 2. ada museum dia gak . tapi apa ke halnya ak nak p museum dia dak?
penat jalan. fuh fuh

hai semuaaa

tempat peringatan feri karam di jeju island.
budak sekolah depa ni. ada trip. 9orang masih belum dijumpainya mayatnya. xke kecewa. huhu. moga damailah mereka di sana. sedih nengok  gambar2 depa semua ni. huhu


lepas 2 nnti akan nampk siput spiral ni. ini adalah permulaan cheongyecheon stream. maksudnya korang kena ke kiri.
ini siput

ini sebelum jumpa siput
masa ni stream 2 tengah dibasuh dengan peralatan y aku xtau apa nama. tapi nmpk moden.

=)
lepas berjalan dan berjalan akan nmpk la kedai sotong yang orang selalu makan 2. aku ke sana tapi aku macam pelik betul ke tempat ni y orang pg? aku syorkan orang ramai x p ke tempat nasi sotong 2. bawak makanan sendiri atau g cari kedai lain. aku xtau kat mana kedai lain tapi g la cari haha. oh lupa bile korang makan mana2 sila la bawak sudu dan chopstick dan sudu sendiri. lagi afdal rasanya. nasi sotong ni aku mmg xsuggest la 34000 won tok sotong n then sotong 2 pedas glerk. plus aku syak tempat 2 ada jual babi. huhu.
ni dia. pedas gile. aku mmg xtahan.. da la ini makanan pertama korea kami. huhu
nmpk x dari jauh ada kedai sotong 2.  2 ler dia.

da abis makan .  which is aku xbapa berselera  n then kuar kedai terussss. seberang jambatan lepas 2 ke kiri xsilap aku. n then ko akan nmpk kto under construction. gwamum square namanya area ni . xsilap aku la
under construction

lepas nampk benda ni pusing sebelah kiri. lepas 2 aku xingt.kahkah

kami cuba jayaa berjalann berjalann. pastu tgk ada nmpk signboard myeondong kami pon masuk la. dari jauh ko ada nmpk bangunan tls catholic ke menda ntah. jalan2 tanpa kamis dar upenya kami da masuk kawasan myeondong market! hahaha.

meh aku bagi map.
myeondong map. kred 2 web paspostchop ke apantah


 jalan2 dapt la free mask. best glerk g cni. asek dapt mask free ja. aku inagt tipu2. upenya betol. sana sini ada kedai cosmatic. walaupun korang xsuke cosmetic datang cni korang akan tetibe beli memacam. mask xyah cakp 60 keping aku beli gamaknya. eh x x. lebih2. korang akan cari benda. walaupun seblm ni xpenah kesah menda 2. hahaaa.
ok kami terus berjalannn. untuk ke m plaza, m plaza ni tempat di mana ko nak try hanbook. hahahaha . da full. dia xbagi . aku pun kecewa. tp lepas 2 ideaa bijak aku datang haha. aku p merayu. aku cakp aku dari jauh teringin nak tangkp gambo pakai hanbook. dia pon bg la aku cop. pukul 4.05ptg. aku pun time kasihhhhhh.. korang kalau nak datng pakai hanbook kena tempah dulu yer. pastu dia akan cakp pukul berapa. sementara 2 korang jalan2 la. dia book harini maka tangkp gambo harini. xley esok. 

this is m plaza yo, sebelah forever. ada wifi yo. sila dapatkan peta untuk lihat di mana m plaza. tanya information scenter yang berlambk di situ. hiii

depa bz tgk apa masa ni aku xingt, aku bz tahan pundi kencing. haha
sebelah m plaza. sila perhatikan map anda betol2. anda akan pening dan salah. 
aku poyo.


dari eskelator
ili dan hanbook. hiii
aku orang gaji. 2 pasal baju lain sikit. haha

tentera tenteraku bangkitlah!


da puas hati pakai hanbook selama 10minit mungkin lalu kami pon keluar dan bertolak balik ke guesthouse. masalahnya penuh berliku jalan di situ. banyk onak dan cabaran. target nak p namsan tower ni tapi kedai kosmetik memanggil2. muahaha.

sampai di guesthouse solat2 bersiap2 nak p namsan tower.  tanya la dekat orang guesthouse. dia pon citer ler. kuar dari jun guesthouse lepas 2 masuk kiri lepas 2 terusssssssss. dari sni ko akan nmpk bnyk glerk guesthouse. masa 2 aku bersyukur. guesthouse aku sikit ja kena naik bukit. guesthouse lain lagi naik bukit. namsan guesthouse salah satunya. terus lagi naik tangga. n then kami dapt tahu 
cable car broke. aku tanya wani kenapa wani2. wani jawab kete kabel pecah. kahkahkah. aku ingt aku jer ada masalh translate wnai pon ada gak upenya. hahahahahahahaha. memg terbaik gelak. sambil naik sambil melantak sikit. bkn apa kang penat xdak tenaga. ini kes nayaaa. nayaaa. 

jauhnya nak naik. bukit tonggek ni
lalu kami kena naik bus. bus pusing alahai punya la lama . naik bus 1100 won kena bayo. akhirnya pukul 7 kami baru sampai ke namsan tower. dah 2 pulak kena naikkkkkkkkkk lagi. masya ALLAH. tonggek2 hoii. korang jangan nak berangan pakai tumit tinggi ok. pengsan. g korea ni pakai kasut sport  ja haha
makan churos ngan air coffee, xsilap ak choclate dia ada marshamallow. so pilih lain la ye
 nak masuk dalam observation deck kena bayar. FEE:9000/person. bayo jo. kat atss beli gambo harge 10000 won satu. nnti balik malaysia kita scan n print again. churos arge 4000 won xsilap. air lbih kurang 5000 won 1 cup. masa ni minum panas2 mmg terbaik. arghh nak makan churossssssss. kat sni beli cenderamata lebih kurang 8000 won. aku syor korang beli magnet yang ada 3 dalamnya sebagai cenderamata. berbaloi. tempat lain xdapek . hanya di seoul tower. hehee

gamba ak suka


hai

jauh nyaaa

ili dan padlock


pemandangan dari atas


itu ili punyaaaa pad lockk. cari cari. paling rare haha
love love
balik dari namsan tower. nak jalan lagi



video

 ok. jadi dengan ini dimaklumkan lah hari ke 3 pun tamat. kami tunggu bus punya la lama . ada 3 bus kat ctu. korang kena tgk la jadualnya. mula2 kami nak p dongdaemun market. tapi da lama sangt tunggu bus da penat kami pon naik la bus untuk balik ke tempat kami naik bus tadi dan kemudian jalan kaki turun bukit. lepas 2 beli nasik nasik y lain dari beli ari2. rasnaya kurang sedapp. . ok itu sahaja laporan arini. sekiannn